Silmek İstediğinize Eminmisiniz ?

Eminseniz Lütfen Evet'e Basın.

Web Atölyesi

E- ticaret sitelerinde hangi hukuki metinler yer almalı?

Web Atölyesi olarak Bodrum bölgesine ,alanında başarılı kadromuz ile destek sağlamaktayız. İhtiyacınızı belirleyin sizlere yardımcı olalım.

Elektronik ticaret ülkemizde henüz gelişme aşamasındayken ilerlemenin temelini müşterilerde güven yaratabilme olgusu oluşturuyor. Sektörün dünya standartlarına gelebilmesinde KOBİ’lerin, büyük şirketler kadar güven kavramına önem vermesini gerekli kılıyor. Bu noktada yasalarca koruma altına alınan tüketici haklarının E-ticaret sitelerinde belirtilmesi işleri büyük ölçüde kolaylaştırıyor.

E-ticaret sitelerinde yer alan hukuki metinler, hem satıcının hem de alıcının yasal haklarını belirlediği için büyük önem taşıyor. Karşılıklı güven ilişkisi kurmayı sağlayan bu metinlerin Web Sitesinin görünür noktalarında yer almasında fayda var. Peki hem satıcıları hem de alıcıları yakından ilgilendiren bu hukuki metinler hangileri?

Üyelik veya kullanıcı sözleşmesi

Kullanıcıların bir Web Sitesinden ürün ya da hizmet almadan önce yasal olarak haklarını ve sorumluluklarını bilmeleri ve buna göre hareket etmeleri gerekiyor. Aynı zamanda Web Sitesi sahibinin sorumlulukları ve kullanıcıya neleri vadettiği de yazılı olarak bu tür sözleşmelerde yer almalı. Sözleşmeyi okuyan E-ticaret kullanıcısı, web sitenin hangi şartlarda ürün veya hizmet satışı gerçekleştirdiğini öğrendiğinden özgür iradesiyle işlemlerine devam edebiliyor ya da etmemeyi tercih edebiliyor.

Üyelik veya kullanıcı sözleşmeleri, Web Sitesinde verilen hizmetlerin ya da satışa sunulan ürünlerin satın alma ve teslimat gibi operasyonel süreçlerin işleyişini içerdiğinden aslında kullanım koşulları niteliği taşıyor. Geleneksel sözleşmelerde olduğu gibi bu sözleşmelerde de uyuşmazlık halinde uygulanabilecek adımların yer alması gerekiyor.

Gizlilik ve güvenlik politikası

Kullanıcılar bir Web Sitesine üye olma aşamasında isim, e-posta adresi, doğum tarihi gibi bir takım kişisel bilgilerini verirken bu bilgilerin güvenilir ellerde olduğundan da emin olmak isterler. İşte bu nedenle E-ticaret firmasının kullanıcıya ait bilgilerin korunması ve üçüncü taraflarla paylaşılıp paylaşılmayacağı durumu ve bu konudaki prensiplerinin ana sayfada veya kullanıcıların görebileceği noktalarda yer almasında fayda var. E-ticaret firmasından her iki tarafın da konu ile ilgili hak ve sorumluluklarının detaylı olarak bu politikalarca belirlenmesi ise yasalarca bekleniyor.

Mesafeli satış sözleşmesi

E-ticaretin doğası gereği yapılan satış işleminin alıcıya uzak bir mesafeden gerçekleşmesi nedeniyle, bu tür web sitelerinde yer alan satış sözleşmelerine “mesafeli satış sözleşmesi” adı veriliyor. Bu sözleşmelerin hem içerik, hem de biçim açısından güncel yasalara uygun olarak hazırlanması ise sonradan yaşanacak hukuki sorunları engellemek adına önem taşıyor. Dolayısıyla hazırlanan mesafeli satış sözleşmesinin güncellenme tarihinin de yayınlanması, hukukçular tarafından önemle tavsiye ediliyor. Eğer sözleşmede bir değişiklik yapılacaksa, E-ticaret sitesi yönetiminin bu durumu kullanıcılara yazılı olarak bildirmesi gerekiyor. Cayma hakkı, iade koşulları gibi önemli konuların yer aldığı mesafeli satış sözleşmelerinin anlaşılır bir dille ve 12 punto ile yazılması ise son düzenlenen yasa kapsamında önemle vurgulanıyor.

Kullanıcıların ve satıcıların haklarını koruma altına alan bu hukuki metinler dışında E-ticaret sitesinde iletişim ve açık adres bilgileri, tescilli marka adı, ticari unvan gibi yasalarca belirtilen bilgilerin de yer alması gerekiyor. Nasıl ki bir müşteri herhangi fiziksel bir mağazaya girdiğinde bu gibi bilgilere ulaşabiliyorsa, E-ticaret sitelerinde de benzer bir mantıkla kullanıcının kimlerle/hangi firmayla muhatap olduğunu bilme hakkı kanunlar tarafından korunuyor. Bütün bu yasal bilgilerin E-ticaret sitesinde yer alması, hukuki gerekliliğin yanı sıra, kullanıcıların Web Sitesine güven duymalarına da katkıda bulunuyor. Eğer siz de müşterilerinizin güven duyacağı bir E-ticaret mağazasına sahip olmak istiyorsanız hemen Web Atölyesi’nin ücretsiz demo hesabını inceleyin, online alışveriş dünyasına sağlam bir giriş yapın.

e-ticaret işletmeciliği hukuki metinler yasal metinler satıcı hakları alıcı hakları müşteri hakları cayma hakkı iade koşulları kullanım koşulları mesafeli satış sözleşmesi üyelik sözleşmesi kullanıcı sözleşmesi gizlilik politikası güvenlik satış politikaları hukuk e-ticaret hukuku e-ticaret mağazasıi müşteri güveni e-ticaret İşletmeciliği
bölgesi ziyaretçilerimiz, Web Atölyesi'nin mutlu müşterileri arasına katılmak için +90(532) 200 9852 veya info@webatolyesi.com.tr ile bize ulaşın, ihtiyacınıza uygun Kurumsal web sitesi, E-ticaret, E-tahsilat veya Crm çözümünü size sunalım

Bize Yazın

Merkez Ofis

Ziya Gökalp, Mall of İstanbul The Office Plaza, Kat 17 34490 Başakşehir/İstanbul