Silmek İstediğinize Eminmisiniz ?

Eminseniz Lütfen Evet'e Basın.

Web Atölyesi

İçerik pazarlamanın göz bebeği listeleri nasıl kullanabilirsiniz?

Web Atölyesi olarak Bodrum bölgesine ,alanında başarılı kadromuz ile destek sağlamaktayız. İhtiyacınızı belirleyin sizlere yardımcı olalım.

Son birkaç yıldır içerik pazarlamada en çok kullanılan ve en çok etkileşim getiren formatlardan biri şüphesiz listeler. Önceleri yurtdışında kullanılmaya başlanan ve orada başarısını kanıtladıktan sonra Türkiye’deki yayıncılar tarafından da kullanılmaya başlanan liste içerikleri, internet kullanıcılarının da bir o kadar ilgisini çekiyor.

İçerik pazarlamanın göz bebeği liste içerikleri, birçok farklı konuda birçok farklı duyguyu yansıtmak için kullanılabildiği için markalar ve yayıncılar tarafından sıkça tercih ediliyor.

E-ticaret siteleri de kendi blog yayınlarında bu formattan yararlanarak, içeriklerini daha ilgi çekici hale getirerek, takipçileriyle daha fazla etkileşime girebilirler.

Bu yazıda, liste formatının nasıl oluştuğunu, ne tür konularda kullanılabileceği ve neden tercih edildiği üzerinde sizlere bilgi vereceğiz.

Liste formatı nedir?

Adından da anlaşılabileceği gibi liste formatı, herhangi bir konudaki içeriğin paragraflar yerine liste halinde hazırlanmasıyla oluşuyor. Bu çalışmalar genellikle görsel ağırlıklı olarak kullanılıyor.

Uzun anlatımlı yazılar yerine, görseller konu hakkındaki fikri karşı tarafa veriyor. Tabii ki konusuna göre liste içeriklerinde her bir madde için açıklama metni de kullanılabiliyor. Bu açıklama metinlerinin uzunlukları için belli bir standart bulunmuyor; ancak kısa metinler kullanmak kullanıcılarla olan etkileşimi artırmak için daha önemli.

Neden uzun metin tercih edilmiyor?

Uzun metinlerin tercih edilmemesinin nedeni, internet kullanıcıları çoğunlukla bu içeriklerin metinlerini okumaktansa görsellerine bakmakla yetiniyor. Kullanıcıların, gün içinde devamlı olarak bu tür içeriklerle karşı karşıya gelmeleri ve okumayı pek sevmemelerinden dolayı, yayıncılar bu formattaki içeriklerini hazırlarken, metinlerini oldukça kısa tutmaya çalışıyor.

Konusuna göre, bu metinleri uzun da tutarak, okuyuculara konu hakkında detaylı bilgi de verebilirsiniz. Örnek olarak “18 Mart Çanakkale Zaferi” ile ilgili bir yazı yazarken, kullandığınız görsellerin altına o görselle ilgili ya da bu dönemle ilgili bilgilendirici metinler paylaşabilirsiniz.

Liste formatı nasıl oluşturulur?

Liste formatının nasıl oluşturulabileceğinden biraz bahsedelim. Aslında bu formattaki içerikleri hazırlamak için çok fazla bir şeye ihtiyacınız olmayacak. Yazınızın içeriği ve görsellerini hazırladıktan sonra dört farklı liste formatından birini seçerek çalışmalarınıza başlayabilirsiniz.

1. Görselsiz listeler

En basit liste formatlarından biri olan görselsiz listeler düz yazılardan oluşur. İçeriğinizi maddeler haline getirerek oluşturmanız yeterli olacaktır.

Dezavantajları nelerdir? Yazının başında da bahsettiğimiz gibi, internet kullanıcıları bu tür içerikleri (doğrudan onları ilgilendiren bir konu değilse) okumak istemeyeceklerdir; çünkü onlara cazip gelen çoğunlukla görsellerdir. Düz yazı halinde hazırlanmış listeler, görsel olarak bir şey ifade etmeyeceği için okuyucuların ilgisini çekmez. Bu da etkileşiminizin düşmesine neden olur.

2. Görsel ve başlık kullanılan listeler

En çok kullanılan liste formatıdır. Bu formatta, görseller, bir başlık ile sunulur ve görselin altında açıklayıcı bir metin kullanılmaz. Bu formattaki içeriklerin tüketimi daha kolaydır; çünkü okuyucuların dikkati doğrudan görsellere çekilir.

Başlıkların kısa tutulması ve metnin az olması ve mesajınızın görsellerle verilmesi okuyucuların bu içerikleri tüketmesini kolaylaştıracağı için etkileşimi de artırabilir.

Kullanım şekilleri: Bu formatta, yazının girişinde kısa bir açıklama metni kullanabilirsiniz. Konunun ne ile ilgili olduğunu böylelikle okuyucuya verebilirsiniz. Her görselin ne olduğunu anlatan bir başlık yazarak, görsel hakkında okuyucuya kısa bir bilgi verebilirsiniz.

Bir diğer kullanım biçimi de hikayenizi görsellerin üzerindeki başlık alanlarını kullanarak vermek. Gündemle ya da tarihi bir günle ilgili bilgilendirici bir içerik hazırlarken uzun metinler yazmak yerine, elinizdeki görsellerin başlıklarında bu açıklama metinlerini kullanabilirsiniz. Tabii ki bu kullanımda, hikayenizi özetlemeniz gerekecektir ve normalden daha fazla görsele ihtiyacınız olacaktır. Çok görsel kullanmanız sıkıntı olmayacaktır. Eğer görsellerininiz ilgi çekici ise okuyucularınız bu görsellere bakacaktır. Birer cümle halinde başlıklarınızdaki metinlerinizle, görsellerinizi bir hikaye ile sunabilirsiniz.

3. Sadece görsellerden oluşan listeler

Bu formatta ise başlıklar kullanılmadan doğrudan görsellerle bir liste oluşturulur. Yine yazının girişinde, okuyucu bilgilendirmek amacıyla çok uzun olmayan bir giriş metni hazırlanır. Sonrasında da konu ile ilgili olan görseller herhangi bir başlık ya da açıklama metni olmadan paylaşılır.

Dezavantajları nedir? Bu formatın dezavantajı, özensiz bir çalışma hissiyatı oluşturur. İnternetten fotoğraflar bulunup, doğrudan siteye konularak yapılan bir çalışma izlenimi yaratacağı için okuyucuların ilgisini çekmez. Bu tür içeriklerin ilgi görmesi için görsellerinizin çok çarpıcı ve kaliteli olması gerekiyor. Aksi halde özensiz bir çalışma hissiyatı verecektir.

Bu format yerine, bir önceki maddedeki formatı kullanabilirsiniz. Eğer başlıklarda kullanacak bir metin bulamıyorsanız, açıklama metninizi bir iki cümlede bırakabilir ve bu açıklama bölümünü görsellerin üzerine başlıklar halinde yazarak, okuyucuları listenin sonuna kadar götürüp, bu bilgiyi elde etmelerini sağlayabilirsiniz.

4. Görsel, başlık ve açıklama metninden oluşan listeler

Bu formatta ise görsellerle beraber hem başlık hem de açıklama metni kullanılır. Bu format genellikle bilgilendirici yazılarda tercih edilir. Her bir görselin kendine has bir hikayesi olan durumlarda da bu formatı tercih edebilirsiniz.

Tek bir cümle ile veremeyeceğiniz bilgileri paylaşmak için bu tür açıklama metinlerinden yararlanarak yazınızı detaylandırabilir ve okuyucuya detaylı bilgiler sunabilirsiniz.

Dezavantajı nedir? Yazının önceki bölümlerinde de değindiğimiz gibi, okuyucular uzun metinleri okumakta pek istikrarlı değiller. Bu nedenle açıklama metinlerinizi de mümkün olan en kısa şekilde oluşturmaya dikkat etmelisiniz.

Liste formatı neden tercih ediliyor?

Aslında buraya kadar anlattıklarımıza baktığımızda kullanıcı alışkanlıklarına dair bazı fikirler edinmiş olmalısınız. Günümüzde, internet kullanıcılarının en çok hoşlarına giden ve onların dikkatini çeken içerikler görseller oluyor. Bu nedenle de en çok kullanılan sosyal platformlar da görsel ağırlık paylaşımların yapıldığı Instagram ve Snapchat gibi mecralar oluyor.

Blog çalışmalarında bu kişilere ulaşabilmek için de görsel çalışmaların yer aldığı işler yapmak gerekiyor. Liste formatı da bu avantajı sunduğu için, yayıncılar ve firmalar tarafından sıkça tercih ediliyor.

liste içerikleri liste içeriği nasıl oluşturulur liste nasıl hazırlanır e-ticaret bilgi bankası İçerik pazarlama
bölgesi ziyaretçilerimiz, Web Atölyesi'nin mutlu müşterileri arasına katılmak için +90(532) 200 9852 veya info@webatolyesi.com.tr ile bize ulaşın, ihtiyacınıza uygun Kurumsal web sitesi, E-ticaret, E-tahsilat veya Crm çözümünü size sunalım

Bize Yazın

Merkez Ofis

Ziya Gökalp, Mall of İstanbul The Office Plaza, Kat 17 34490 Başakşehir/İstanbul