Silmek İstediğinize Eminmisiniz ?

Eminseniz Lütfen Evet'e Basın.

Web Atölyesi

E-ticarette pazarlama bütçenizi nasıl yönetmeniz gerekiyor?

Web Atölyesi olarak Bodrum bölgesine ,alanında başarılı kadromuz ile destek sağlamaktayız. İhtiyacınızı belirleyin sizlere yardımcı olalım.

E-ticarette pazarlama bütçenizi nasıl yönetmeniz gerekiyor?' data-url='http://www.eticaret.com/blog/pazarlama-butce-yonetimi/'>
E-ticarette pazarlama bütçenizi nasıl yönetmeniz gerekiyor?' data-url='http://www.eticaret.com/blog/pazarlama-butce-yonetimi/'>

E-ticaret firmalarının marka bilinirliklerini artırmak ve ürünlerini tanıtmak için pazarlama çalışmaları yapması gerekiyor. Tabii ki pazarlama çalışmalarının etkili olabilmesi için de önceden hazırlanmış bir plan ve bu çalışmalar için ayrılmış bir bütçe olmalı.

Birçok firma pazarlama planı yapmadan yola çıktığı için, bu çalışmalarını dönemsel kampanyalar üzerinde yoğunlaştırmanın ötesine geçemiyor. Ya da pazarlama bölümüne belli bir bütçe ayırmadıkları için, pazarlamacılar istedikleri çalışmaları yapamıyorlar ve bunun sonucunda da bu çalışmaların geri dönüşleri beklentileri karşılamıyor.

Bu nedenle pazarlama çalışmalarına başlamadan önce bütçe yönetimi konusunda ön çalışmalar yapmak oldukça önemli.

Pazarlama amaçlarınızı belirleyin

Birçok pazarlama çalışmasının temelinde, bu çalışmaların hangi amaçla yapıldığı yatmaktadır. Bu nedenle şirket olarak, pazarlama çalışmalarıyla ulaşmak istediğiniz amaçları belirlemeniz gerekiyor.

Birkaç örnek üzerinden gidecek olursak; bu yıl site üzerindeki geri dönüşümlerinizin yüzde 200 artmasını hedefleyebilirsiniz. Küçük bir girişimseniz, marka bilinirliğinizi artırmak için çalışmalar yapabilirsiniz. E-posta abone sayınız düşükse, önümüzdeki 3 ay içerisinde bu listeye daha fazla kişiyi eklemek için çalışmalar yapabilirsiniz.

Pazarlama ile ulaşacağınız amaçlar farklılık gösterebilir ve bu amaçlar her şirket için de farklıdır; çünkü her sektörün ve firmanın kendine has dinamikleri ve ihtiyaçları vardır. Önemli olan işinizdeki eksik yanları bularak, neleri geliştirmeniz ve tanıtmanız gerektiğini analiz etmeniz. Bu çalışmaları yaptıktan sonra, kendinize özel olan pazarlama amaçlarınızı belirleyebilirsiniz.

Toplam pazarlama çalışmalarınıza ne kadar bütçe ayıracaksınız?

Pazarlama bütçenizi, bu çalışmalara başlamadan önce belirlemeniz gerekiyor. Bunun sebebi ise, pazarlama çalışmaları uzun vadede yapılacaktır ve önceden planlanması gerekir. Pazarlamacılar, ellerinde bir bütçe olmadan, uzun vadede bu çalışmaları planlayarak, hangi kampanyalardan ne kadar geri dönüş alabileceklerini kestiremezler. Eldeki bütçe olduğu zaman, uzun vadede ne gibi reklam çalışmaları yapılabileceği, hangi mecralara yatırım yapılacağı ve ne kadar harcama yapacaklarını planlayabilirler.

Bu çalışmalardan en yüksek verimi alabilmek için yıllık olarak pazarlamaya ayıracağınız bütçeyi belirlemenizde yarar var.

Hangi kategorilerde pazarlama çalışmaları yapacağınız belirleyin

Pazarlama çalışmalarınızı birçok farklı alanda yapabilirsiniz. İlk maddede bahsettiğimiz amaçlarınızı belirledikten sonra, hangi pazarlama alanlarında yatırım yapacağınızı belirlemeniz gerekiyor. Aşağıda, pazarlama için kullanabileceğiniz bazı alanları örnek olması için sizinle paylaşacağız.

Ücretli reklamlar

Dijital pazarlama kanalları üzerinden ücretli reklamlar vererek, pazarlama çalışmalarınızı yapmanız mümkün. Bu reklamları, Google Adwords, sosyal mecralar, bannerlar ya da e-posta yoluyla verebilirsiniz. Bunların yanı sıra televizyon ve radyo reklamları kullanabilir ya da gazete ve dergi gibi mecralarda reklamlar çıkartabilirsiniz.

Marka bilinci ve yaratıcı çalışmalar

Marka bilinci yaratmak için bazı yaratıcı çalışmalar yapmanız gerekiyor. Markanızın, tüketicilerin zihninde yer etmesi için, size özel bazı özellikleri olması ve bunları da tüketicilere yansıtması gerekiyor. Bu çalışmaları yapmak için de bazı yatırımlar yapmanız gerekecektir.

Yazılım, donanım, ücretli online görseller, yazı fontları ve bu alanla ilgili ekipmanlar için belli bir bütçeye ihtiyacınız olacaktır.

İnternet sitesi geliştirmeleri

E-ticarette, internet siteniz sizin mağazanızın vitrinidir. Vitrininiz ve buradaki ürünler göz alıcı değilse, tüketicilerin ilgisini çekmeyebilir. İnternet site tasarımları tüketicilerin markaya olan güvenlerini de etkileyebilir ve bu nedenle de tasarım oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra mobil kullanımın artması nedeniyle mobile uyumlu siteler de günümüzde artık bir standart haline geliyor.

Son tasarım trendlerini yakalayabilmek, site üzerindeki diğer eksiklikleri gidermek ve mobil uyumluluk için internet sitenize de yatırım yapmanız gerekebilir. Bunu bir pazarlama çalışması olarak düşünmeniz gerekiyor ve eğer bu tür geliştirmelere ihtiyacınız varsa, yıllık pazarlama bütçenizde bu alan için de bütçe ayırmanız gerekiyor.

İçerik pazarlama

İçerik pazarlama son dönemlerdeki en önemli pazarlama çalışmalarından biri. Birçok marka viral içerikler yaratmaya çalışıyor ve bu viral çalışmalarla marka bilinirliklerini artırmaya çalışıyorlar. Siz de şirketinizde bu çalışmalara yer vermeyi planlıyorsanız belli bir bütçe ayırmanız gerekebilir.

Şirket içinde bu çalışmaları yapacak bir kişi yoksa, bu çalışmalar için bir ekip kurabilir ya da dışarıdan freelance desteği alabilirsiniz. Tabii ki bunlar için de bir bütçeye ihtiyacınız olacak.

Halkla ilişkiler

Halkla ilişkiler çalışmaları yapmak için PR ajanslarıyla çalışmanız gerekebilir. PR ajansları marka tanıtımını yapmak için dijital ve basılı yayınları kullanıyorlar. Onlarla anlaşarak, markanızla ilgili tanıtımlar yapabilirsiniz.

PR ajanslarının yanı sıra bazı ajanslar, yukarıda bahsettiğimiz işlemlerin hepsini de sizin adınıza yapıyorlar. Eğer bu işlerle ilgilenebilecek bir ekibiniz yoksa, bir ajans ile çalışarak destek alabilirsiniz. Kendi ihtiyacınıza ve bütçenize göre bu ajansların çalışmalarıyla da pazarlama çalışmalarınızı yapmanız mümkün.

Ürün pazarlama

Ürünleriniz için de pazarlama çalışmaları yapabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olacaklar; rakip analizi çalışmaları, hedef grubun analizi, kullanıcı deneyimi testleri, ürün tanıtım etkinlikleri, ürün odaklı reklamlar, ürünle ilgili videolar.

Etkinlikler

Markanızın dahil olduğu sektöre göre tanıtım amaçlı etkinlikler de düzenleyebilirsiniz. Etkinlik düzenlemek birçok markanın tercih ettiği bir yöntem olmasa da iyi düzenlenmiş etkinlikler, marka tanıtımı için oldukça etkili olabiliyor. Etkinlik düzenlemek için; konuklara yiyecek ve içecek ikramları, eğlence, eşantiyon ürünler, dekor, mekan kiralama ve reklam için bütçe ayırmanız gerekecektir. Eğer konuşmacıları davet etmeyi düşünüyorsanız, bu kişilerin konaklama ve yol ücretlerini de listeye eklemeniz gerekecektir.

Her kategori için ne kadar bütçe ayıracağınızı belirleyin

Son olarak bu çalışmaları yaptıktan sonra, hangi kategori için ne kadarlık bir bütçe ayıracağınızı belirleyebilirsiniz. Buradaki yönetimi yaparken, sizin amaçlarınıza en uygun olan kanallara göre dağıtım yapmaya özen göstermelisiniz.

Eğer site üzerinde geliştirmelere ihtiyacınız varsa, pazarlama bütçenizin önemli bir bölümünü bu alana yatırabilirsiniz. Marka bilinirliği için çalışmalar yapmayı düşünüyorsanız, ücretli reklamlara, içerik pazarlamasına ve yaratıcı içerik çalışmalarına daha fazla bütçe ayırmalısınız.

Burada her bir kanal için şu kadar bütçe ayırmalısınız diye bir kural bulunmuyor. Yazıda da bahsettiğimiz gibi her firmanın ihtiyaçları, pazarlama bütçesi ve amaçları farklıdır. Bu yüzden, sizin amaçlarınıza en iyi şekilde hizmet edecek kanalları belirleyerek bu alanlara yatırım yapmak birincil amacınız olmalı.

pazarlama bütçesi bütçe yönetimi pazarlama bütçe yönetimi e-ticaret bilgi bankası pazarlama
bölgesi ziyaretçilerimiz, Web Atölyesi'nin mutlu müşterileri arasına katılmak için +90(532) 200 9852 veya info@webatolyesi.com.tr ile bize ulaşın, ihtiyacınıza uygun Kurumsal web sitesi, E-ticaret, E-tahsilat veya Crm çözümünü size sunalım

Bize Yazın

Merkez Ofis

Ziya Gökalp, Mall of İstanbul The Office Plaza, Kat 17 34490 Başakşehir/İstanbul